ANASAYFA
HAKKIMIZDA
MOBİLYA ÜRÜNLERİMİZ
MOBİLYA ÜRÜNLERİMİZ
Geri
MOBİLYA ÜRÜNLERİ
MOBİLYA ÜRÜNLERİ
Geri
AHŞAP YAPILAR
AHŞAP YAPILAR
Geri
MUZ ÜRETİMİ
İNŞAAT
REFERANSLARIMIZ
İLETİŞİM
×
Müşteri Hattı
+90530 100 40 73
Email
info@tuncelas.com
ANASAYFA
HAKKIMIZDA
MOBİLYA ÜRÜNLERİMİZ
MOBİLYA ÜRÜNLERİ
AHŞAP YAPILAR
MUZ ÜRETİMİ
İNŞAAT
REFERANSLARIMIZ
İLETİŞİM
TEKLİF İSTEK FORMU
İÇERİKLER
KATEGORİLER
AHŞAP YAPILAR
MOBİLYA ÜRÜNLERİ
MUZ AĞACI BAKIMI
Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yetişen, mineral bakımından zengin bir ağaçtır. Muz ağacının sağlıklı yetişmesi ve kaliteli meyve vermesi için, gübreleme, sulama ve budamanın düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Bu bakım işlemleri Şubat ve Mart aylarında yapılması gerekmektedir. Muz, tropik iklim bölgesi meyvesidir. Meyve gelişim döneminde bakım ve besin isteyen bir ağaçtır. Bakımı için gerekli unsurlar şu şekildedir:
Sıcaklık
Muz 20 derecede gelişme gösteren bir meyvedir. Ağaçların gölge kısımlarında ve yüksek yerlerde yetişmeyi sever. Rüzgârın olduğu yerlere dikim yapılırsa, muzun büyük ve hassas yaprakları zarar görebilir. Bu yüzden rüzgârı kesecek bina veya ağaçların dibine dikilmesi uygundur.
Gübreleme
Muzun topraktan alacağı azot ihtiyacı çok fazladır. Topraktan tek başına azot ihtiyacı karşılanamayacağından dolayı, azot, fosfor ve potasyum bakımından zengin gübreler ile toprak desteklenmelidir. Arada çapalanarak toprağın havalandırılması sağlanmalıdır.
Sulama
Her canlı gibi suya ihtiyaç duyan muz ağacı da düzenli olarak su ister. Muz çok sık yetişen bir meyve olduğundan, fazla nemden dolayı terleme gösterir. Bu terleme sonucu fazla su kaybı yaşanır. Muz ağacı bu bakımdan özellikle yaz sıcaklarında, yarım saatte bir sulanması gerekmektedir. Düzenli ve verimli sulama için, damlama sulama sistemi kullanılması, kontrolü elde tutma açısından önemlidir.
Budama
Muz ağacının budanması yaprak kısmından yapılmaktadır. Yaprakları büyük ve fazla olan muz ağacı yeterli güneşi alamayınca, verimli gelişme gösteremez. 4 5 yaprak kalacak şekilde yapraklarından budanması gerekmektedir.
Muz Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir?
Muz, tropik bölge iklimine ait bir meyvedir. Boyları 5 metre ila 10 metre arasında değişme göstermektedir. Muz ağacı dikildikten sonra, düzenli olarak budanması, sulanması ve gübre bakımının yapılması gerekmektedir. Muz ağacı 6 aylık olduğunda, rengi dönüp tam olgunlaşmadan hasadı yapılması gerekmektedir. Eğere tamamen olgunlaştıktan sonra hasadı yapılırsa, muzda çatlamalar oluşacaktır. Her 6 ayda bir düzenli olarak meyve veren muz ağacı, yılda 2 kere hasadı yapılmaktadır.
Muz Ağacı Nasıl Yetişir?
Muz ağacı yetişme alanı olarak, sıcaklık, nem ve güneş isterler. Yaprakları hassas bitkiler olmasından dolayı, hava akımının olmadığı yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Muz ağacının sağlıklı yetişmesi için toprak bakımından zengin olan yerler tercih edilmesi gerekir. Ağacın yetişme döneminde gübreleme, sulama ve budama işlemleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yılda iki kere meyve veren ağacın sulaması çok önemlidir. Tropik bölge ağacı olmasından dolayı, ılıman ve gölge yerlerde kolaylıkla yetişebilmektedir.
Muz Ağacı Kaç Yıl Yaşar?
Muz ağacı tek yıllıklı bir bitki olmasından dolayı, ilk yetiştiğinde çiçeklenir ve meyvesini verir. Tekrardan meyve verebilmesi için, sulama, gübreleme ve bakımla ömrünü uzatabilmek mümkündür. Günümüzde örtü altı sistem yöntemleriyle birlikte, iklim şartlarına bakılmaksızın, uzun süre muz ağacı yetiştirilebilmektedir.
Muz Tohumu Çimlendirme
Muz tohumunu çimlendirmek için, torf toprağı veya elenmiş toprak gerekmektedir. Tohumu çimlendirmeden önce, isterseniz torf toprağını ve elenmiş toprağı karıştırarak da kullanabilirsiniz. Çimlendirmek istediğiniz kaba veya saksıya toprak doldurulduktan sonra, toprağın nemlenmesi için sulaması yapılır. Bir adet muz tohumu, toprağın yüzeyine çok bastırmadan konur. Muz tohumunun kalınlığı kadar torf toprağı ile üzeri kapatılır. Toprağın üzeri son kez yağmurlama şeklinde nemlendirildikten sonra, hava almayacak şekilde saksının ağzı kapatılır. Her gün düzenli aralıklarla nemlendirme yapılarak, tohum çimlenene kadar ılık ortamda bekletilir. Muzun çimlenmesi gerçekleştikten sonra, tohumun özelliğine göre muzun boyu kısa süre içerisinde uzamaya başlar. Tohumu çimlendirme aşamasında, toprağın kuru kalmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
BİRİNCİ SINIF KALİTE MUZLAR